Жалфија

Жалфија или salvia officinalis, салваре значи да спасиш, да излекуваш, затоа старите Римјани ја користеле за лекување на различни болести, додека officinalis значи лекување.

🍀Дава поддршка во стимулирање на концентрацијата, зголемување на меморијата и се верува дека допридонесува за долговечност.

🍀Антибиотик со широк спектар, делува спазмолитични, кај воспаление на дишни патишта, астма, воспаление на внатрешните органи, за вагинален секрет, габични инфекции, за чистење на непцата и забите. 🍀Се употребува кај пореметување на менструалниот циклус, за регулирање на потење, топлотни бранови, за зајакнување на нервниот систем, за прочистување на црниот дроб, кај ревматизам.

🍀При нервна исцрпеност, замор и вртоглавица. Има карактер на баба, мудра жена, духовната вибрација и е мудрост, прочистува и носи јаснотија во увидите во животот. Преку вистината не ослободува од оковите. Ја користиме за негативни емоции како несигурност, лутење, тежина, завист и страв, поттикнувајќи сигурност, прифаќање, среќа, радост и задоволство. Често жалфијата како билка се користи по дома за чистење на просторот од негативни енергии, истото можете да го правите и со етеричното масло од жалфија во дифузерот, но и со аплицирање на телото во соодветно разредување, го има истиот ефект на телото, прочистувајќи ги животните обрасци, посебно оние кои не блокираат. (напоменувам во соодветно разредување, не чиста).

Нарачај

mk_MKMacedonian